My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

How to shoot best high-definition video in various specific situations, regardless of camcorder model. Accessories: tripods, stabilizers, lights...
ojmustaparta
Posts: 5
Joined: 19 Aug 2011 21:26
Location: Oslo, Norway

My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby ojmustaparta » 19 Aug 2011 21:31

I never had this problem before. A few minutes ago I was watching footage from this weekend on my camera and all was fine. Then I tried to put in a new the tape and watch and its all blue..no picture whatsoever. I tried to switch back and forth to hdv and just dv and no luck. Everything was fine before..please advise

acgold7
Global Moderator
Posts: 400
Joined: 14 May 2010 23:03
Location: Woodinville, WA, USA
Contact:

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby acgold7 » 20 Aug 2011 10:01

When was the last time you cleaned the heads?
Adam

ojmustaparta
Posts: 5
Joined: 19 Aug 2011 21:26
Location: Oslo, Norway

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby ojmustaparta » 20 Aug 2011 12:51

I never did...how do i do that?

User avatar
Stephan
Site Admin
Posts: 592
Joined: 20 Mar 2010 18:51
Location: Paris, France

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby Stephan » 21 Aug 2011 07:27

With a cleaning cassette like this one.

You run it briefly in the camcorder, no more than 10s.

ojmustaparta
Posts: 5
Joined: 19 Aug 2011 21:26
Location: Oslo, Norway

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby ojmustaparta » 21 Aug 2011 13:39

Thanks...did it & still nada..I have no clue why this happened..its not like i always use th camera & I definitely ake good care of it. I had it since 2008..any ideas?

User avatar
Doughie
Global Moderator
Posts: 452
Joined: 22 May 2010 16:57
Location: Mexico

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby Doughie » 21 Aug 2011 17:13

hej

OK I will go for the most simplistic suggestion and it is this :
Are you 100% SURE that you actually recorded anything on the tape you are trying to watch? You may have put in a completely blank tape by accident thinking that it was a tape that you have recorded something on. If it is a blank tape (or maybe you THOUGHT you had pressed 'REC' by it the camera was still in 'STBY' mode) then it will play back bluescreen.

Try playing back multiple other tapes that you know have recordings on them. If they play back ok, then it would indicate a problem with this one tape rather than a problem with the camera itself. Try to isolate the problem : is it the tape? is it the camera? switch tapes / camera / cables&connections (if trying to play on a TV), batteries, everything until you can isolate the problem.
My bet is that the camera, for whatever reason, failed to record anything on that tape, and so it was a 'failed to record' problem, rather than a 'failed to playback' problem.

ojmustaparta
Posts: 5
Joined: 19 Aug 2011 21:26
Location: Oslo, Norway

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby ojmustaparta » 21 Aug 2011 19:22

It was working fine with the other tape and i got to see my stuff. i tried another tape that i recorded on before & watched footage on and still the blue screen..no playback. what happens if i reset the camera?

User avatar
Doughie
Global Moderator
Posts: 452
Joined: 22 May 2010 16:57
Location: Mexico

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby Doughie » 21 Aug 2011 20:01

ojmustaparta wrote:It was working fine with the other tape and i got to see my stuff. i tried another tape that i recorded on before & watched footage on and still the blue screen..no playback. what happens if i reset the camera?

OK so you are now saying that NO tapes will playback on the camcorder, correct? you have tried other tapes that you know to be good and none of them will playback?

try the several tapes incvluding the questionable one AND a known-to-be-good tape in another HDVmachine.

ojmustaparta
Posts: 5
Joined: 19 Aug 2011 21:26
Location: Oslo, Norway

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby ojmustaparta » 22 Aug 2011 12:20

I tried tapes that I know had footage...still no playback. I even recorded on a blank tape and tried playing back and there was nothing

acgold7
Global Moderator
Posts: 400
Joined: 14 May 2010 23:03
Location: Woodinville, WA, USA
Contact:

Re: My Tapes are not playing at al in the HDV Camera..Help

Postby acgold7 » 22 Aug 2011 17:51

Go ahead and try the hard reset.
Adam


Return to “Shooting tips and accessories”